Un pas mic pentru dvs, un pas mare pentru site-ul dvs. web

Am adunat pentru dvs. o listă cu 13 greşeli comune prin care utilizatorii Webgarden îşi gonesc vizitatorii de pe site, precum şi câteva sfaturi despre cum se pot evita aceste situaţii.
În fiecare săptămână vom adăuga 3 noi puncte la lista noastră!
1. Alegerea unui şablon nepotrivit
Se prea poate ca toate elementele site-ul dvs. web să fie în perfectă ordine, însă, dacă “jacheta” în care l-aţi îmbrăcat nu este măsura potrivită, atunci misiunea site-ului nu va fi îndeplinită. Atunci când alegeţi înfăţişarea şablonului pe care îl veţi folosi pentru site, investiţi timp în a vă gândi cui veţi acorda prioritate: propriilor dvs. preferinţe ori ale grupului dvs. ţintă?
Amintiţi-vă că aspectul vizual al site-ului dvs. joacă un rol crucial în prima impresie pe care vizitatorii şi-o crează. Încercaţi să găsiţi un şablon care vă reprezintă cel mai bine şi este relevant pentru conţinutul site-ului dvs. web.
Odată ce aţi adăugat elementele de text şi grafică puteţi, cu timpul, schimba, adăuga ori îndepărta elemente individuale de pe site. Cu toate acestea, când faceţi acest lucru, este necesar să vă gândiţi la caracterul vizual al întregului şablon şi să îl modificaţi în aşa fel încât culoarea, fontul şi stilul elementelor individuale să se potrivească cu şablonul şi cu scopul întregului site. Designerii avansaţi vor putea găsi multe modalităţi prin care să îşi construiască un site original şi să se exprime aşa cum doresc.
2. Pagina de început nu iese cu nimic în evidenţă
Scopul paginii de început este de a atrage vizual vizitatorii şi de a-i convinge că au găsit ceea ce căutau. În acest fel, ei nu îşi vor continua căutarea pe alte pagini şi se vor întoarce şi vor recomanda cu plăcere site-ul dvs.
Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să realizaţi o pagină de început funcţională şi impresionantă din punct de vedere estetic. Dacă aţi ales deja şablonul potrivit, acum veţi avea nevoie doar să:


  • Adăugaţi imagini ce îmbunătăţesc aspectul vizual al şablonului şi oferă site-ului web propria identitate. Pentru a face aceasta, vă puteţi crea propria imagine de antet şi/ori un logo al companiei.
  • Oferiţi vizitatorilor un volum echilibrat de informaţii pe pagina de început. Prea multe informaţii le-ar putea distrage atenţia, în timp ce prea puţine nu inspiră suficientă încredere. Evaluaţi fiecare element şi decideţi dacă are un rol important pentru vizitator, ori ar putea fi eliminat.

Dacă vă asiguraţi că ambele puncte menţionate mai sus sunt îndeplinite, vă veţi putea poziţiona printre site-urile web cu o pagină de început de calitate, bine-gândită şi funcţională.
3. Meniul este prea lung
Nu există o regulă universală în ceea ce priveşte numărul de link-uri pe care un meniu ar trebui să le conţină, însă, în general, dacă meniul are mai mult de 7 componente, vizitatorilor le va fi mai greu să găsească ceea ce caută. Există mai multe variante prin care puteţi rezolva această problemă. Alegeţi metoda potrivită, în funcţie de situaţie.
Mai întâi, reduceţi numărul de categorii. Încercaţi să vedeţi meniul prin ochii unui vizitator şi încercaţi să identificaţi secţiunile care sunt urmărite în general de ei, precum şi cele ce sunt mai puţin necesare.
Dacă nu este posibil să vă “subţiaţi” meniul, aţi putea încerca să-l împărţiţi în două. Aţi putea avea un meniu orizontal în antet şi un meniu vertical în coloanele laterale. Împărţiţi meniul într-un fel logic, de exemplu meniul orizontal ar putea conţine informaţii generale, în timp ce cel vertical ar conţine pagini referitoare la produse. Ori, meniul orizontal ar putea conţine informaţii pentru consumatori, iar cel vertical informaţii pentru furnizori.
O altă opţiune ar fi să utilizaţi un meniu expandabil. Cu acest stil de meniu doar primul nivel al categoriilor este vizibil, iar în momentul în care cursorul mouse-ului este plasat peste categoria părinte, subcategoriile vor fi afişate de asemenea.
4. Conţinutul etichetelor este prea lung
Dacă numele categoriilor, documentelor etc. de pe site-ul dvs. sunt prea lungi, de multe ori nu vor încăpea în spaţiile alocate lor (inclusiv în meniu). În aceste cazuri, etichetele vor apărea afişate dezodronat în afara graniţelor marcate pentru ele, dând site-ului web un aspect neprofesional.
Soluţia pentru această problemă este destul de simplă. Înlocuiţi titlurile şi etichetele compuse din combinaţii lungi de cuvinte cu variante mai concise. Se prea poate ca la început alegerea variantei corespunzătoare să vă dea dureri de cap, dar rezultatul final va merita tot efortul.
5. Pagini prea lungi
Dacă vizitatorii sunt nevoiţi să utilizeze scroll-ul mouse-ului de câteva ori pentru a ajunge la finalul unei pagini de pe site, atunci aţi putea reconsidera structura acesteia. Din nou, nu există o regulă universală în ceea ce priveşte lungimea ideală a unei pagini, însă este foarte probabil ca informaţia aflată în josul paginii să nu fie citită de toţi vizitatorii, iar mulţi dintre ei nici măcar nu vor face scroll pentru a ajunge în la finalul ei.
Primul pas ce poate fi făcut pentru a îmbunătăţi această situaţie este reducerea cantităţii de informaţie. Întrebaţi-vă următorul lucru: Ce vor să ştie vizitatorii şi ce îi interesează cu adevărat? Alegeţi-vă apoi conţinutul corespunzător.
Dacă nu puteţi reduce conţinutul suficient de mult şi consideraţi că multe informaţii din cele afişate sunt esenţiale, aţi putea realiza o separare în mai multe categorii ori documente, cu titluri concise, ce vor asigura o ordine clară şi o vedere de ansamblu.
Aţi putea, de asemenea, împărţi conţinutul unui singur articol ori al oricărui alt element, în mai multe pagini, iar numărul paginii va apărea afişat în partea de jos. Şi aici este un mic truc: dacă plasaţi elemente folositoare ori interesante sub conţinutul paginii ori chiar în subsol, odată ce vizitatorii vor remarca vor fi motivaţi să se uite prin întreaga pagină, până în partea de jos.
6. Banner şi logo = Acasă
O regulă nescrisă a spaţiului virtual este aceea că atunci când un vizitator face clic pe banner-ul, logo-ul ori numele companiei aflate în antet, acestea ar trebui să-l redirecţioneze spre pagina de început a site-ului web. Acest mic detaliu scuteşte vizitatorii de la pierderea timpului şi facilitează o mai bună orientere pe site.
Faceţi clic pe oricare din aceste elemente, mergeţi la tab-ul Avansat, iar în câmpul dedicat Link-ului, inseraţi simbolul /. Acest lucru asigură faptul că vizitatorii vor fi redirecţionaţi spre pagina de început de fiecare dată când vor face clic pe banner-ul, logo-ul ori numele companiei dvs.
7. Aţi utilizat toate blocurile statice
În Webgarden există patru blocuri statice: antetul, coloana din stânga, coloana din dreapta şi subsolul. Cu toate acestea, utilizarea tuturor aceste patru blocuri în acelaşi timp poate cauza mai mult rău decât bine. Pentru cele mai multe site-uri web, este suficient doar antetul şi încă un alt bloc static.
Problema este că blocurile statice răpesc spaţiul ce ar putea fi dedicat conţinutului site-ului dvs. Dacă utilizaţi în acelaşi timp coloana statică din stânga şi pe cea din dreapta, atunci spaţiul central de pe pagină, dedicat conţinutului, va fi redus la minim. Atunci când veţi vizualiza site-ul web, imaginile vor fi mai mici, titlurile ar putea fi afişate într-o manieră dezordonată, iar conţinutul va fi mai greu de citit.
8. Imagini de calitate inferioară
Calitatea imaginilor încărcate pe site îi poate conferi acestuia fie un aspect professional, fie opusul. Acordaţi atenţie maximă la două caracteristici importante ale imaginilor dvs: rezoluţia şi mărimea.
Pentru o galerie foto obişnuită (precum un album de familie ori pozele din ultima vacanţă) vă recomandăm să reduceţi fotografiile până la un maxim de 1280 pixeli.
Este necesar să luaţi în considerare şi dimensiunea fotografiei. O imagine de fundal cu rezoluţia de chiar 1920px x 1080px nu ar trebui să depăşească o mărime de 500kB. Încărcarea unor astfel de fotografii poate dura mult timp, iar acest lucru, de multe ori, descurajează vizitatorii şi îi face să părăsească pagina.
9. Textul este centrat
Citirea unui text centrat necesită mai mult efort, întrucât fiecare rând începe într-o poziţie relativ diferită. Centrarea textului pe pagină poate fi folositoare: de exemplu, atunci când creaţi invitaţii la un eveniment social, creaţi design-ul unei cărţi de vizită etc. În general însă, centrarea textului reduce din vizibilitate, compromiţând calitatea site-ului web. Dacă elementele de text sunt înguste (precum în coloanele laterale), este mai bine dacă aliniaţi textul la stânga, aşa cum este setat în mod automat.
Pentru elemente de text mai late, este posibilă folosirea alinierii la stânga ori alinierea pe întreg rândul (“justified”). Dacă alegeţi ultima variantă, luaţi aminte la rândurile care pot apărea afişate cu prea multe spaţii goale. Puteţi remedia problema prin folosirea unei cratime bine plasate ori prin silabisirea cuvintelor mai lungi.
10. Spaţiu ocupat de elemente inutile
O altă greşeală comună este aceea a umplerii spaţiului gol de pe site cu orice se poate. Aceasta rezultă în prezenţa pe site a unor elemente precum calendare, widget-uri externe pentru vreme ori timp etc. Pe scurt, pe site apar elemente care nu au nicio relevanţă ori legătură cu scopul site-ului web.
Un exemplu de “aşa nu” este indicatorul traficului pe site. Dacă statisticile arată că aveţi cinci vizitatori unici pe lună, afişarea lor nu va impresiona pe nimeni. Dimpotrivă, cel mai probabil vor speria şi puţinii vizitatori avuţi. Este recomandat să verificaţi statisticile în pagina de administrare a site-ului web şi să le publicaţi numai dacă sunt demne de menţionat.
Trendurile curente în web design tind spre o abordare minimalistă. Având în vedere că zi de zi suntem bombardaţi cu stimulanţi vizuali la fiecare pas, acest lucru nu se va schimba probabil foarte curând. În cazul în care consideraţi că site-ul dvs. web este influenţat negativ de spaţiile goale existente, aţi putea considera schimbarea şabolnului utilizat ori adăugarea a mai mult conţinut original şi relevant. Aceasta ar fi o variantă mult mai bună decât inserarea de elemente banale ce distrug imaginea profesională a site-ului web.
11. Diferite elemente reziduale
Uitaţi-vă cu atenţie la site-ul dvs. web. Puteţi vedea scris pe undeva "Categorie nouă", "Document nou" ori "Secţiune nouă"? Înseamnă că aţi uitat să modificaţi ori să ştergeţi numele presetat, ori poate aţi creat un nou element fără să vă fi dat seama.
Oricare ar fi cauza, nu arată bine şi se reflectă negativ asupra site-ului dvs. Aşadar, păstraţi-vă site-ul curat şi verificaţi constant dacă totul arată în regulă.
12. Culori respingătoare
Am ales un titlu puternic pentru această parte, pentru că probabil nu vă va lăsa rece. Aproape oricine are propria opinie în ceea ce priveşte combinaţiile de culori, chiar dacă vorbim de cineva cu sau fără cunoştinţe teoretice. Culorile ne influenţează starea de spirit, opiniile şi gândurile, ne dau energie ori ne pot vindeca – toate acestea pentru că fiecare culoare are o semnificaţie simbolică. Aceast simbolism diferă de la cultură la cultură, astfel încât efectul culorilor este pur subiectiv.
Pentru site-urile web personale, puteţi alege combinaţia de culori dorită, exprimându-vă astfel propriile preferinţe. Aveţi grijă, însă, să păstraţi calitatea estetică a site-ului şi să alegeţi combinaţiile de culori într-o formă înţeleaptă. Puteţi alege culori complementare, o combinaţie de culori complementare cu două culori cu luminozitate ridicată (dublu-complementare ori secundare) ori să utilizaţi diferite nuanţe ale aceleiaşi culori (relaţie monocromatică). Totul depinde şi de suprafaţa site-ului acoperită de culori. O modalitate de a ramâne pe partea sigură este prin utilizarea unei culori neutre pentru majoritatea suprafeţei de pe site, şi utilizarea unor culori puternice şi luminoase pentru accentuare. Această regulă se poate aplica atât suprafeţelor cu text, cât şi celor fără.
Dacă lucraţi la site-ul web al companiei, este recomandat să urmaţi regulile din domeniu. Să luăm de exemplu site-ul web al unei firme organizatoare de nunţi. Probabil că un roşu exploziv în combinaţie cu negru şi portocaliu nu s-ar potrivi la fel de bine precum unei companii pirotehnice, în timp ce pentru compania organizatoare de nunţi, o alegere cromatică adecvată ar conţine alb şi pasteluri.
SFAT: Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre efectul culorilor asupra psihicului şi emoţiilor, există disponibile o mulţime de informaţii online. Introduceţi cuvinte cheie precum: teoria culorilor, interpretare simbolică a culorilo, psihologia culorilor etc.
13. Excesuri ori lipsuri
În acest punct ajungem din nou să chestionăm existenţa unui exces ori a unei lipse de informaţii pe site. Atingerea nivelului ideal necesită o abordare raţională. Prea puţine informaţii conferă un aspect începător site-ului, în timp ce un vizitator pus în faţa a prea multă informaţie s-ar putea simţi agasat şi nu va parcurge întregul text, iar informaţia cu adevărat importantă se va pierde în marea de cuvinte.
Aşadar, folosiţi titluri scurte şi captivante, evidenţiaţi-le în pagină şi luaţi în considerare adăugarea unor scurte descrieri dedesubtul lor. Titlurile şi subtitlurile atrag atenţia cititorilor, iar descrierile succinte au şanse mai mari de a fi citite şi de a atrage curiozitatea vizitatorilor.
În concluzie…
Gândiţi-vă la site-ul dvs. web şi analizaţi-l obiectiv. Analizaţi nu doar pagina de început, ci întreg site-ul. Este ceva în plus ori ceva prea concis? Ceva nelalocul lui?

Sperăm că aţi citit sfaturile noastre cu plăcere şi că vă vor inspira să vă îmbunătăţiţi site-ul web. Succes!
08/05/2015 12:50:26
info
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one