Păstraţi-vă site-ul web actualizat!
În sfârșit este aici! Site-ul dvs. web este gata și este o bucurie pentru vedere. Acum credeţi că puteţi în sfârșit lua o pauză, dar ar fi o greșeală gravă.
Aţi creat un site web de calitate, cu toate informaţiile și secţiunile necesare și un design stilat. Nu aveţi nicio îndoială că va fi interesant pentru clienţi și sunteţi convins/ ă că numărul vizitatorilor va crește foarte repede. Toate acestea sunt într-adevăr condiţiile de bază ale unui site web de succes. Însă, dacă vă doriţi ca magazinul ori compania dvs. să beneficieze cu adevărat de pe urma site-ului web, va trebui să mai faceţi câteva lucruri.
Păstraţi ceea ce aveţi
Cu puţină fantezie, imaginaţi-vă clientul precum o femeie frumosă pe care toţi o admiră. Trebuie să faceţi un efort deosebit pentru a o convinge să vă aleagă pe dvs. Şi chiar dacă vă alege, acest lucru nu însemnă în mod automat că veţi trăi fericiţi până la adânci bătrâneţe.
Pentru a menţine o relaţie stabilă, comunicarea dvs. cu clienţii prin intermediul site-ului web necesită permanentă atenţie și grijă, precum și o înţelegere a nevoilor vizitatorilor și o disponibilitate spre compromis și realizare de schimbări atunci când lucrurile nu merg așa cum ar trebui. Din moment ce din ce în ce mai multe persoane și companii deţin acum un site web, nu trebuie să uitaţi niciun moment că alţi “candidaţi’ așteaptă la rând pentru a câștiga atenţia femeii dvs. frumoase.
Frecvenţa și gradul de meticulozitate cu care trebuie să vă actualizaţi site-ul web depind de tipul și complexitatea sa. Structura în sine vă spune multe despre câtă grijă necesită.
Ce reprezintă actualizarea site-ului web?
Actualizările reprezintă modificările aduse site-ului web după ce acesta a devenit complet funcţional. La nivelul utilizatorului, aceste modificări reprezintă de cele mai multe ori editări de text și inserţii de imagini, ce pot fi făcute de dvs. Intervenţiile la un nivel mai profund, ce aduc schimbări în structura site-ului web (de ex. modificări în interfaţa grafică, navigaţie ori procedurile de programare), sunt utilizate atunci când se urmărește o schimbare radicală a site-ului web - de exemplu atunci când site-ul nu funcţionează corespunzător, deși operaţiunile de întreţinere sunt desfășurate în mod regulat.
Blogul trebuie să trăiască cu dvs.
Actualizările frecvente sunt un element crucial pentru bloguri, iar fără ele site-urile web reprezintă doar niște arhive prăfuite de postări învechite. Acest tip de site-uri web pot dăuna reputaţiei dvs, astfel încât este necesară realizarea unor îmbunătăţiri imediate.
Blogul este o formă de comunicare - vizitatorii comunică cu dvs. prin vizitarea site-ului dvs. web. Articolele învechite îi vor convinge că nu vă mai doriţi să comunicaţi cu ei. De aceea este necesară o actualizare a blogului cel puţin de două ori pe lună.
Nimeni nu este interesat în reducerile de anul trecut
Imaginaţi-vă că un client încearcă să cumpere un produs, iar din cauză că site-ul web nu a fost actualizat, el cumpără un produs la preţ redus, care nu mai este la ofertă, ori mai rău, nu mai este oferit deloc.
Nu numai că nu va mai cumpăra nimic de pe site-ul respectiv, dar, cel mai probabil, va împărtăși experienţa sa negativă cu alţii. Astfel, numărul clienţilor predispuși să nu achiziţioneze produse de pe acel site va crește în mod exponenţial.
Magazinele online necesită atenţie continuă – particularităţile depind de tipul produselor oferite, cifra de afaceri, precum și alţi factori.
Fiecare site web poate fi actualizat cu ușurinţă.
Persoanele neiniţiate nu vor recunoaște diferenţa dintre un site web dinamic și unul static, dar în momentul în care veţi crea unul, veţi înţelege cu ușurinţă despre ce vorbim.
Site-urile web statice sunt, de obicei, foarte simple și de dimensiuni reduse (sub șapte subpagini). Ele servesc drept cărţi de vizită de bază, cu câteva paragrafe, fotografii și informţii de contact. Scopul lor principal este de a informa asupra existenţei unei companii ori serviciu/ produs. Acest tip de site-uri web nu necesită foarte multă atenţie ori prea multe actualizări.
Site-urile web dinamice diferă, de obicei, în complexitate, structură și tehnologii folosite. Din perspectiva unui vizitator, aceste site-uri prezintă multe secţiuni, link-uri și elemente active (precum formulare de comandă), care sunt interconectate. Crearea lor implică mai mult efort și costuri mai ridicate, dar ele pot fi extinse cu ușurinţă. Actualizările constante sunt cruciale în acest caz.
Webgarden nu împarte site-urile web în statice și dinamice, pentru că toate site-urile web Webgarden sunt dinamice. În orice moment, ele pot fi modificate din site-uri statice în unele mai complexe ori invers, iar în ambele cazuri actualizările se pot realiza cu ușurinţă.
Cum și când să actualizaţi?
Eficienţa, încrederea și transparenţa site-ului web ar trebui să reprezinte prioritatea dvs. principală. Cu cât mai des este actualizat un site web, cu atât mai mari sunt șansele de a atrage un număr mai mare de vizitatori.
Fiecare schimbare realizată ar trebui să fie afișată pe site imediat. Aveţi mereu în considerare faptul că vizitatorii ori clienţii dvs. au nevoie de acces ușor către informaţiile dvs. de contact, ultimele preţuri, produse și cataloage.
Conversaţiile necesită atenţie frecventă – deși, în general, vizitatorii își vor împărtăși experienţele, va fi nevoie ca administratorul să ia parte la conversaţii și să răspundă cu flexibilitate la cereri, sugestii ori plângeri.
Anumite elemente învechite de pe site ar putea deveni chiar deranjante. Imaginaţi-vă “Gluma zilei” publicată ultima dată cu câteva luni înainte; nu ar mai fi ceva comic, ci chiar ridicol.
Faceţi ordine în spaţiul dvs. web.
Atunci când vine vorba de administrarea conţinului unui site web, amintiţi-vă că mult înseamnă puţin. Așadar, actualizarea nu înseamnă doar adăugarea de noi informaţii, ci și înlăturarea celor vechi. Deși poate părea un lucru evident, chiar o mică greșeală poate crea consecinţe neplăcute, fie că vorbim despre campanii și oferte învechite ori doar despre link-uri moarte.
Clientul trebuie să fie informat, dar nu copleșit cu informaţii. Dacă vreţi să adăugaţi mai multe articole noi, și să le păstraţi pe cele vechi, aţi putea crea o arhivă specială pentru ele, pe care vizitatorii o pot vizualiza când doresc.
Folosiţi-vă la maxim potenţialul
Dacă deja aveţi un site web bine organizat și actualizat, ar trebui să vă informaţi vizitatorii despre aceste actualizări. Aţi putea insera un link pentru ca vizitatorii să se aboneze la newsletter-ul dvs. cu adresa de e-mail. Webgarden are o funcţionalitate specială pentru crearea și editarea newsletterelor.
Pe scurt, actualizarea site-ului web conteză. Site-ul nu va funcţiona corespunzător fără actualizări și întreţinere. În mediul online există numeroase companii ce oferă servicii de actualizare a site-ului web, contra cost. Cu toate acestea, depinde numai de dvs. dacă doriţi să aveţi grijă de site-ul dvs. singur/ ă, ori aţi prefera ca alţii să facă acest lucru pentru dvs. Dacă decideţi să actualizaţi site-ul pe cont propriu, nu uitaţi să păstraţi o copie pentru fiecar versiune anterioară (back-up).
Ce este RSS?
Este un program de software denumit cititor RSS (RSS= Rich Site Summary), ce vă permite să primiţi în mod automat newslettere de la una ori mai multe surse. Cititorul RSS este folosit în mod normal de cei care urmăresc un număr ridicat de site-uri web și nu au timp să verifice fiecare site în parte pentru a vedea dacă conţine ceva nou. Cititorul RSS verifică simplu (și rapid) fiecare site web și realizează un rezumat pentru utilizator.
O idee bună ar fi includerea unui link pe site-ul dvs. web, pentru ca vizitatorii să poată utiliza cititorul RSS (descărcare și abonare). Acest lucru vă asigură că vizitatorii și clienţii dvs. vor fi informaţi imediat despre fiecare actualizare de pe site.