Cum să vă organizaţi conţinutul
În acest tutorial, veţi învăţa ce sunt secţiunile și categoriile și cum le puteţi crea, redenumi, muta și elimina.
După ce aţi creat un nou site web în Webgarden, primul ecran ce apare ar trebui să arate în felul următor:
Continut1.png
În arborele de conţinut din partea stângă a ecranului puteţi vedea toate părţile componente ale site-ului dvs. web. În acest tutorial, veţi învăţa cum să administraţi partea denumită CONŢINUT, care apare afișată mai jos:
Continut2.png
Până acum, site-ul web are o singură SECŢIUNE DE CATEGORII, ce conţine patru CATEGORII.
SECŢIUNEA DE CATEGORII este precum un dosar ce găzduiește mai multe categorii. Pe site-ul web, secţiunea propriu-zisă nu apare afișată. Secţiunile de categorii sunt folosite doar pentru organizarea categoriilor.
O CATEGORIE este precum o pagină separată de pe un site web. Categoriile sunt vizibile pe site-ul web doar atâta vreme cât fac parte dintr-un meniu (Webgarden inserează în mod automat un meniu în fiecare site web nou).
De exemplu, să ne imaginăm că vreţi să creaţi un site web pentru o brutărie. Aţi putea avea o secţiune de categorii conţinând categoriile Acasă, Cafenea, Livrare și Contact, iar o altă secţiune conţinând categoriile Pâini, Torturi, Plăcinte și Fursecuri.
Veţi avea așadar nevoie de două secţiuni, fiecare conţinând patru categorii.
Pentru a adăuga o nouă secţiune, faceţi click pe + SECŢIUNE DE CATEGORII NOUǍ.
Continut3.png
Pentru a adăuga o nouă categorie, puteţi face clic pe +CATEGORIE NOUǍ. În acest caz, însă, dacă faceţi clic pe +CATEGORIE NOUǍ vizibilă mai sus, o nouă categorie va fi adăugată la Meniu (care este prima secţiune de pe site). În cazul în care aţi dori să adăugaţi categorii noi într-o o altă secţiune (creată de dvs.), va fi necesar să procedaţi într-un alt mod.
Pentru a adăuga o nouă categorie, faceţi clic mai întâi pe SECŢIUNE DE CATEGORII NOUǍ în arborele de conţinut, astfel încât noua secţiune să apară pe ecranul dvs. Apoi plasaţi mouse-ul pe butonul verde + din colţul din dreapta sus și selectaţi CATEGORIE
Continut5.png
Acum vă aflaţi în noua dvs. categorie și un buton +CATEGORIE NOUA a apărut în arborele de conţinut sub noua categorie recent creată.
continut6.png
Faceţi clic de trei ori pe această +CATEGORIE NOUǍ pentru a adăuga trei noi categorii secţiunii dvs.
Acum, partea superioară a arborelui dvs. arată în felul următor, cu două secţiuni conţinând fiecare patru categorii:
continut7.png
Mai departe, vom redenumi categoriile.
Faceţi clic pe CATEGORIE A în arborele de conţinut. Apoi, plasaţi mouse-ul peste cuvintele CATEGORIE A din ecranul principal. Cuvintele vor fi încercuite de un dreptunghi cu un buton galben pentru editare în colţul din dreapta sus. Faceţi clic pe butonul de editare. (Puteţi de asemenea edita numele prin simpla apăsare cu mouse-ul oriunde în interiorul dreptunghiului).
continut8.png
În căsuţa de dialog, înlocuiţi numele CATEGORIE A cu ACASǍ și salvaţi.
continut9.png
Acum, Categoria A este redenumită.
continut10.png
Procedaţi în mod asemănător pentru celelalte categorii. Secţiunea 1 ar trebui să conţină categoriile Acasă, Cafenea, Livrare și Contact. Noua secţiune ar trebui să conţină categoriile Pâini, Torturi, Plăcinte și Fursecuri.
După ce aţi terminat, arborele dvs. de conţinut ar trebui să arate cam așa:
continut11.png
Foarte bine. Acum haideţi să redenumim și secţiunile de categorii. Cu toate că acestea nu vor apărea în niciun meniu, ele vor apărea totuși în navigaţia din partea superioară a site-ului dvs. web.
Schimbaţi Meniu în Brutărie și Secţiune nouă în Produse de panificaţie.
continut12.png
Acum aveţi un arbore de conţinut bine organizat, dar nu ar fi bine am mai adăuga alte câteva pagini? Sub categoria Cafenea am putea adăuga mai multe categorii cu informaţii precum Meniu, Cafeaua noastră și Galerie foto.
Faceţi click pe CAFENEA în arborele de conţinut. Plasaţi mouse-ul peste butonul verde + din colţul din dreapta sus și selectaţi CATEGORIE.
continutmiss.png
Acum puteţi vedea că sub categoria CAFENEA a apărut o nouă SUBCATEGORIE, precum și posibilitatea de a adăuga mai multe subcategorii.
continut14.png
Faceţi clic pentru a adăuga două noi subcategorii în Cafenea. Apoi, redenumiţi toate cele trei subcategorii – Meniu, Cafeaua noastră, Galerie foto. Rezultatul final va fi:
continut15.png
Acesta este doar o structură de bază pentru site-ul wel al unei brutării. Desigur că puteţi să adăugaţi mai multe categorii și subcategorii după bunul plac.
În Webgarden, orice categorie poate avea subcategorii, iar orice subcategorie poate avea propriile “sub-sub” categorii. Așadar, puteţi adăuga în arborele de conţinut oricâte categorii și subcategorii doriţi.
Haideţi să ne uităm acum la site-ul web propriu-zis. În arborele de conţinut, faceţi clic pe pagina de start (Acasă). Plasaţi apoi mouse-ul pe iconiţa galbenă din colţul din dreapta sus și selectaţi Afișează.
continut16.png
Site-ul dvs. web a fost deschis într-o nouă fereastră. Până acum, puteţi vedea doar paginile din prima secţiune, Brutărie, în partea stângă. Nu puteţi însă vedea paginile din secţiunea denumită Bunuri de panificaţie. Ştiţi de ce?
continut17.png
Acest lucru se întâmplă deoarece categoriile apar pe un site web doar dacă fac parte dintr-un meniu. Webgarden inserează în mod automat un meniu în orice site web nou, iar acel meniu este pentru prima secţiune (ce a fost redenumită Brutărie). Pentru a doua secţiune (Bunuri de panificaţie) nu există un meniu, drept urmare ea nu apare afișată pe site-ul web.
Pentru a crea un meniu pentru Bunuri de panificaţie, mergeţi mai întâi la locul unde aţi dori să apară meniul. Pentru moment, puteţi doar să-l adăugaţi coloanei din partea stângă. Faceţi clic pe PANOUL ST NG din arborele de conţinut.
continut18.png
Când veţi muta cursorul sub meniul Brutărie, va apărea o iconiţă verde cu semnul +. Faceţi clic pe ea.
continut19.png
Alegeţi MENIU în căsuţa de dialog.
continut20.png
Schimbaţi Meniul rădăcină din Brutărie – Acasă, Cafenea, Livrare, … în Produse de panificatie – Pâini, Torturi, Plăcinte,… Salvaţi schimbarea.
continut21.png
Acum ambele secţiuni au meniuri în panoul stâng.
continut22.png
Dacă reactualizaţi pagina site-ului dvs. web, va arăta în felul următor:
continut23.png
Acum toate paginile sunt la locul lor, dar dacă aţi dori să le reorganizaţi? Ce trebuie făcut pentru a muta o categorie ori subcategorie într-o altă poziţie? Există două opţiuni.
Prima și cea mai simplă este să faceţi “clic and drag”. Faceţi click pe categorie (ori secţiune ori subcategorie) în arborele de conţinut și, ţinând cursorul mouse-ului apăsat, trageţi-o spre locul dorit.
A doua opţiune constă în utlizarea butonului Locaţie. Aflându-vă în categoria pe care doriţi să o mutaţi, să spunem spre exemplu Cafeaua noastră, mutaţi cursorul mouse-ului peste iconiţa galbenă de editare din colţul dreapta-sus a ecranului și selectaţi Locaţie.
continut24.png
Va apărea următorul ecran:
continut25.png
La început, puteţi vedea doar secţiunile. Faceţi clic pe o secţiune pentru a putea viziualiza categoriile și subcategoriile incluse. Apoi faceţi clic pe Mutaţi în dreptul categoriei ori secţiunii unde aţi dori să fie mutată Cafeaua noastră.
continut26.png
Categoria Cafeaua noastră a fost mutată.
continut27.png
Dacă nu mai doriţi o anumită categorie în structura site-ului web, o puteţi șterge cu ușurinţă. Mergeţi la categoria ce doriţi a fi eliminată. Plasaţi cursorul mouse-ului pe iconiţa roșie din partea dreaptă superioară și apăsaţi Șterge.
continut28.png
Felicitări! Tocmai aţi finalizat tutorialul despre organizarea conţinului.
Dacă aveţi orice fel de întrebări, vă stăm la dispoziţie în helpdesk la support@webgarden.ro.
01/15/2015 23:31:40
info
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one